Eftersom jag spenderade alla mina somrar på Sturkö i Karlskronas skärgård så kommer ett recept till, detta på typiska rågskorpor,..inga vanliga skorpor minsann utan stora härliga som ska vara mjuksega inuti,finns inte att köpa på andra ställen än i Blekinge såvitt jag vet.
Rågskorpor
1 l mjölk
100 g jäst
1 dl strösocker
2 tsk salt
50 g smör
12 dl rågsikt
12 dl vetemjöl
ägg till pensling
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37º. Häll degvätskan över jästen och rör tills det har löst sig helt. Rör ner socker, salt och tillsätt mjöl så att degen blir smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Arbeta den därefter på bakbordet. Dela degen i 24 bitar och rulla ut dem till avlånga bullar. Låt bullarna jäsa upp. Grädda dem i 8-10 minuter i 250º. Dela bullarna och rosta dem ljusbruna i 275º (de ska vara mjuka inuti). Äts nyrostade med smör och pålägg. Ska bullarna frysas rostas de inte.
Till frukost eller kvällsteet...aaah!!